1. Načrtujte svojo izpostavljenost in se izogibajte koncentriranju svojega sončenja v dva ali tri tedne v letu.
  2. Če odpotujete v hladnejše ali toplejše kraje, opravite nekaj t.i. "solarnih kopeli" nekaj dni preden se pričnete sončiti.
  3. Izogibajte se praženju. Ko se sončite za zdravje, naj bo temperatura zraka pod 18 stopinj Celzija.
  4. Za sončenje najpomembnejši čas v letu je spomladi in v zgodnjem poletju. Zelo nespametno je sončiti se okoli poldneva v juliju ali avgustu (razen v primeru, da ste že močno zagoreli ali močno pigmentirani) saj je sončno sevanje v tem času veliko premočno. Zgodaj spomladi ali jeseni je ta čas dneva sprejemljiv, saj so sončni žarki takrat veliko šibkejši.
  5. Zgodnje jutranje sonce je še posebej zdravilno, zatorej začnite takoj po sončnem vzhodu.
  6. Pogosto kratkotrajno izpostavljanje je boljše kot dolgotrajno nastavljanje soncu.
  7. Ker je pomembno zagotoviti si celoten spekter sončnih žarkov, ne uporabljajte zaščitnih sredstev. Raje si nadenite klobuk, da zaščitite občutljivo kožo obraza, glave in vratu, s čemer se zaščitite tudi pred učinkom staranja.
  8. Če ste občutljivi na sonce, najprej sončite svoja stopala, nato noge, preden zelo pazljivo nastavite še trebuh in prsi. To je zagotovo najvarnejši način sončenja, še posebej, če se ubadate s težavo pogoste opečenosti. Traja lahko tudi do tri tedne preden se lahko nastavite soncu po celem telesu.
  9. Če bi radi zagoreli, pazljivo spremljajte, kako se postopoma razvija vaša zagorelost. Najprej vzpostavite odpornost na sončno sevanje in šele nato soncu izpostavite bolj občutljive dele telesa.
  10. Bodite pozorni in poslušajte svoje telo. če postane vaša koža občutljiva ali vroča, se ogrnite ali oblecite ter tako zaščitite tisti del telesa ali pa se umaknite v senco. Vaše telo vas bo običajno še pravočasno opozorilo, če ste mu le pripravljeni prisluhniti.
  11. Predvsem pa se NIKOLI, NIKOLI, NIKOLI ne opecite. Temu se morate izogniti za vsako ceno.