Ta malo znani pigment z morskega dna je zaradi svojih sposobnosti upočasnitve staranja naredil pravo zmešnjavo v svetu prehranskih dopolnil. Astaksantin, temno rdeči pigment, ki ga proizvajajo mikroskopske alge, je bil proglašen za ‘super-antioksidanta’ in naj bi pomagal pri vsem od starostnih gub do demence in pešanja vida. A kaj pravi na to znanost?

Kaj je astaksantin? 

Astaksantin je pripadnik družine karotenoidov in bližnji sorodnik bolj znanih beta-karotena in luteina. Najbogatejši naravni vir astaksantina je morska mikro-alga Haematococcus pluvialis, vendar je ravno tako prisoten v vrsti morskih živali, vključno z lososom, škampi, jastogi in rakovicami, ki jim daje značilno rožnato barvo.

Ker je karotenoid, je astaksantin močan antioksidant — torej molekula, ki lahko zaščiti celice pred poškodbami, ki jih povzročajo nestabilne molekule, imenovane ‘prosti radikali’. In vendar, za razliko od drugih karotenoidov, ki lahko v določenih okoliščinah izkazujejo potencialno škodljive pro-oksidativne sposobnosti (na primer, če manjka še drugih antioksidantov), je astaksantin ‘čisti antioksidant’ (Biosci Biotechnol Biochem, 2009; 73: 1928–32).

Študije kažejo, da antioksidantna sposobnost astaksantina presega sposobnosti ostalih karotenoidov, kot denimo beta-karotena, likopena in luteina, kot tudi vitamina E (J Agric Food Chem, 2000, 48: 1150–4). Pri nevtralizaciji prostih radikalov kisika, ekstremno reaktivne oblike kisika, je astaksantin več kot 100-krat močnejši kot vitamin E (Pure Appl Chem, 1991; 63: 141–6).

Zaradi te antioksidantne sposobnosti in pa zmožnosti prehajanja bariere kri-možgani (Pharmacol Biochem Behav, 2011 May 17; Epub ahead of print), je astaksantin idealni kandidat za preprečevanje in zdravljenje cele vrste obolenj in zdravstvenih težav. Nadalje, ker za nastajanje prostih radikalov in oksidativni stres velja, da igrata ključno vlogo pri staranju (Mech Ageing Dev, 2004; 125: 811–26), vse večje število ponudnikov prehranskih dopolnil razglaša astaksantin kot 'superhranilo’ proti staranju.

Znanstveni dokaziastaksantin.jpg

Številne študije, vključno s kliničnimi raziskavami, kažejo, da je to hranilo blagodejno pri celi vrsti zdravstvenih težav povezanih s staranjem.

Druge koristi
Neplodnost. V dvojno-slepi, randomizirani in nadzorovani študiji so 30 neplodnim moškim tri mesece dajali ali 16 mg astaksantina dnevno ali placebo. Ob koncu študije se je v astaksantinski skupini izboljšala kakovost spermijev, ne pa tudi v skupini na placebu. Še več, več kot polovica partneric skupine na astaksantinu je zanosila med izvajanjem študije, medtem ko se je to zgodilo le 10 odstotkom partneric skupine na placebu (Asian J Androl, 2005; 7: 257–62).

Zdravje srca. V drugi dvojno-slepi, randomizirani in nadzorovani študiji so tri mesece dajali astaksantin v odmerkih 0, 6, 12 in 18 mg dnevno zdravim odraslim. Pri tistih, ki so jemali astaksantin — ne glede na velikost odmerka — so se znižale ravni trigliceridov (vrsta maščobe), njihov HDL ali ‘dobri’ holesterol pa zvišal (Atherosclerosis, 2010; 209: 520–3).

Refluks. Visok odmerek astaksantina (40 mg/dan) občutno omili simptome refluksa pri ljudeh z dispepsijo (slaba prebava) po štirih tednih. Učinek je bil še posebej izražen pri tistih, ki so bili okuženi z bakterijo Helicobacter pylori, ki običajno spremlja dispepsijo (Phytomedicine, 2008; 15: 391–9).

Rak. Čeprav rezultati ne veljajo nujno tudi za ljudi, je pokazal astaksantin preprečevalne učinke za raka pri mišji obliki raka sečnega mehurja (Carcinogenesis, 1994; 15: 15–9). Ravno tako obetavna so odkritja laboratorijske študije, ki so pokazali, da lahko astaksantin zavre razmnoževanje rakavih celic človeškega črevesnega raka (Cancer Lett, 2009; 283: 108–17).

Delovadba/športno udejstvovanje. Študija z zdravimi odraslimi moškimi prostovoljci, ki so štiri tedne vsak dan jemali 6 mg astaksantina, je razkrila, da lahko dopolnjevanje izboljša ostrino vida in zmanjša mišično izčrpanost, kar vse koristi športnim dosežkom (J Clin Ther Med, 2002; 18: 1085–100).

Demenca. Japonski raziskovalci so odkrili, da lahko astaksantin zmanjša nabiranje spojin imenovanih ‘fosfolipidni hidroperoksidi’ (PLOOH), za katere je znano, da se nenormalno kopičijo v rdečih krvničkah (eritrocitih) pri ljudeh z demenco. V tej randomizirani dvojno-slepi študiji je 30 zdravih prostovoljcev starih med 50 in 69 let prejemalo dopolnilni astaksantin (6 ali 12 mg) ali pilulo placeba vsak dan v trajanju 12 tednov. Rezultat je pokazal, da so ravni PLOOH v eritrocitih upadle za 40% v skupini na 6 mg astaksantina, 50% v skupini na 12 mg astaksantina, medtem ko pri skupini na placebu ni bilo nikakršnih sprememb. Raziskovalci so tako zaključili, da lahko astaksantin “prispeva k preprečevanju demence” (Br J Nutr, 2011; Jan 31: 1–9; Epub ahead of print).

Neka druga študija, čeprav preliminarna, je razkrila, da je dopolnilni astaksantin lahko koristen pri starostni pozabljivosti in kognitivnem propadanju (J Clin Biochem Nutr, 2009; 44: 280–4).

Slabovidnost. V študiji objavljeni v japonski medicinski reviji Medical Consultation & New Remedies, so dajali 6 mg/dan astaksantina 22 ljudem srednjih let in starostnikom z znaki presbiopije (starostna dalekovidnost), pri kateri očesna leča izgubi svojo sposobnost ostrenja, zaradi česar slabo vidimo bližnje predmete. Raziskovalci so odkrili opazno izboljšanje očesnega prilagajanja po rednem štiritedenskem jemanju astaksantina (Med Consult N Rem, 2009; 46: 89–93). In vendar ne smemo pozabiti, da je študijo financiralo podjetje Fuji Chemical Industry (FCI), torej proizvajalec dopolnilnega astaksantina blagovne znamke AstaReal.

Druga študija — enoletna italijanska študija – je razkrila, da dopolnjevanje s 4 mg astaksantina dnevno v kombinaciji z drugimi karotenoidi in antioksidanti (180 mg vitamina C, 30 mg vitamina E, 22,5 mg cinka, 1 mg bakra, 10 mg luteina in 1 mg zeaksantina) izboljša vidne sposobnosti pri bolnikih s starostno degeneracijo rumene pege (Ophthalmology,2008; 115: 324–33.e2).

Staranje kože. Več študij razkriva, da zagotavlja astaksantin naravno zaščito pred škodljivimi učinki sončnih ultravijoličnih žarkov (UV), ki so primarni vzrok prezgodnjega staranja kože. Nedavna laboratorijska študija je razkrila, da izkazuje astaksantin neprekosljive zaščitne učinke pred oksidativnimi poškodbami povzročenimi s strani UVA v človeških kožnih celicah, neprimerljivo boljše od karotenoidov kantaksantina in beta-karotena (Exp Dermatol, 2009; 18: 222–31).

Druga laboratorijska študija je razkrila, da astaksantin upočasni povečano izločanje kolagenskega encima matriksmetaloproteinaza-1 (MMP-1) in encima kožne fibroblastne elastaze (SFE), ki ju spodbuja izpostavljenost UVA žarkom. Glede na to, da ti encimi razgrajujejo vlakna kožnega elastina in vezivnega tkiva, raziskovalci predvidevajo, da bi lahko astaksantin ponujal učinkovito zaščito pred povešanjem in gubanjem kože (J Dermatol Sci, 2010; 58: 136–42).

In še bolj navdušujoče, klinične raziskave potrjujejo, da jemanje astaksantina izboljšuje stanje kože. V dvojno-slepi študiji, ki jo je financiral FCI, je bilo 16 žensk s suho kožo, starih okoli 40 let, razdeljenih v dve skupini. Ena je prejemala dnevni odmerek 2 mg astaksantina in 40 mg tokotrienola (vitamin E), medtem ko je druga skupina prejemala placebo kapsule polnjene z repičnim oljem.

Po vsega dveh tednih so ženske iz testne skupine poročale o vrsti izboljšanj na svoji koži, vključno z zmanjšanjem nagubanosti, izboljšani navlaženosti in elastičnosti, večji gladkosti kože ter manj podočnjakov in povešenosti. Rezultati so bili po štirih tednih še boljši, saj so različne meritve pokazale statistično pomembno spremembo v primerjavi s kontrolno skupino. (Food Style 21, 2002; 6: 112–7).

Novejša študija, ki so jo izvedli za FCI, je vključevala večji vzorec (49 žensk) in je proučevala učinke samostojnega astaksantina (4 mg na dan) na stanje kože. Po šestih tednih so zaznali občutna izboljšanja v skupini na astaksantinu, vključno s povečano elastičnostjo in zgajenjem drobnih gubic/gub, kar so potrdili dermatologi (Carotenoid Sci, 2006; 10: 91–5).

Majhni odmerki, veliki učinki

Poleg teh obetajočih učinkov proti staranju pa je morda astaksantin sposoben celo preprečevati raka, izboljševati plodnost in krepiti zdravje srca.

In vendar so za potrditev teh navedb potrebne veliko večje klinične študije, predvsem takšne, ki bi ovrednotile varnost dolgoletnega vsakodnevnega jemanja astaksantina. Kakorkoli že, zaenkrat še nihče ni poročal o kakršnikoli negativnih stranskih učinkih, čeprav so v študijah uporabljali oralni astaksantin v odmerkih od 1,8 mg do 100 mg na dan, najsi bo od posameznega dnevnega odmerka do odmerkov razporejenih prek celega dneva (Mar Drugs, 2011; 9: 447–65).

Še več, v študiji o varnosti za človeka so zaključili, da je 6 mg/dan astaksantina — pridobljenega iz H. Pluvialis — varno za zdravega odraslega človeka (J Med Food, 2003; 6: 51–6).

Če bi ga želeli preskusiti, poskrbite da izberete naravni astaksantin iz neonesnaženega vira mikroalg, kakršen je denimo AstaXanthin proizvajalca Good Health Naturally, ki ga lahko naročite tukaj.

Običajni odmerek astaksantina 12–36 mg/dan in, ker je topen v maščobah, se najbolje absorbira, če ga vzamemo po obroku, ki vsebuje tudi maščobe (Biosci Biotechnol Biochem, 2009; 73: 1928–32). Na splošno se priporoča jemanje skupaj s prehranskim virom zdravih maščob, kot sta oljčno ali kokosovo olje.

V kombinaciji z zdravo prehrano in zdravim načinom življenja je verjetno astaksantin eno najboljših prehranskih dopolnil sploh, ki nam lahko pomaga tiste strašljive znake staranja odmakniti bolj v prihodnost.